WiadomośćNagroda dla Koła Gospodyń Wiejskich w Dołujach
(Kategoria: Gmina Dobra Szczecińska - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
piątek, 17 maja 2019 r., godz. 07:02

Nagroda dla Koła Gospodyń Wiejskich
w Dołujach
Koło Gospodyń Wiejskich "Kreatywne Wtorki" w Dołujach zdobyło nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Jury doceniło paprykarz przygraniczny na grzance autorstwa Barbary Ciechanowicz z Dołuj. Laureatów konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną mogliśmy poznać podczas tegorocznego Pikniku nad Odrą.



Ogólnopolski konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną odbywa się już po raz dziewiętnasty. Rezultatem tych poszukiwań jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. W finale najlepsze dania i produkty nagradzane są kulinarnymi "Perłami".

"Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Warto je promować. Co roku odnotowujemy duże zainteresowanie konkursem, producenci mile nas zaskakują. Jestem przekonany, że za kilka miesięcy podczas ogólnopolskiego finału w Poznaniu o zachodniopomorskich produktach i daniach będzie głośno" - mówił mówi Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa, który 11 maja spotkał się z uczestnikami regionalnego finału.

Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie, w czasie finałów regionalnych, za które odpowiadają urzędy marszałkowskie i ośrodki doradztwa rolniczego, wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne. Poznajemy też nominacje do kulinarnej "Perły". Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu. Wyniki tej części ogłaszane są podczas targów "Smaki Regionów".

Tegorocznymi laureatami wojewódzkiego finału konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", za który odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach zostali:

Produkty pochodzenia zwierzęcego:
Nagrody:
• przetwory mięsne: Justyna i Roman Kaweccy za faszerowany udziec z dzika
• przetwory rybne: KGW Kreatywne Wtorki w Dołujach - Barbara Ciechanowicz za paprykarz przygraniczny na grzance
• przetwory mleczne: Gospodarstwo Ekologiczne Frykas Cezary i Edyta Szczupak za twaróg krowi marwicki
• miody: Pasieka z Pasją Paweł Hawran za miód gryczany nierozgrzewany
Wyróżnienia:
• Ewa Rzepnikowska za udziec indyczy wędzony
• Norbert Dobrosiewicz za pasztet z jagnięciny
• Michał Szugalski, Zakład Przetwórstwa Spożywczego za metkę bobolicką
• Grzegorz Fujarski, Gospodarstwo Pasieczne Kószka za miód gryczany
• Pasieka Miody Puszczy Barlineckiej, Maria i Jan Kołosowscy za miód lipowy

Produkty pochodzenia roślinnego:
Nagrody:
• przetwory owocowe: Władysława Lach-Sitarska za marmoladę z rabarbaru
• przetwory warzywne: Kamila Guzik za ogórki kiszone
• produkty zbożowe: Krzysztof Kądziela Piekarnia-Cukiernia „Miś” za chleb Kwaśnik
• wybory cukiernicze: Koszalińska Manufaktura Słodyczy „Cuksik” Magdalena Jagoda i Anna Piasecka-Puciato za krówkę koszalińską
Wyróżnienia:
• Magdalena Olszańska za olej rzepakowy tłoczony na zimno
• Szczecińska Manufaktura Czekolady „Oderro” Alicja Kowalska za czekoladowe historie

Napoje regionalne:
Nagrody:
• Napoje bezalkoholowe: Sady Rajewscy Karolina Rajewska za sok jabłkowy FFC 100%
• Napoje alkoholowe: Dziki Miód Anna i Krzysztof Piwowar za trójniak tradycyjny
Wyróżnienia:
• Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za syrop z malin

Inne produkty regionalne:
Nagrody:
• Paulina Jaskólska za zakwas grzybowy

Potrawy:
Nagrody:
• Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
• Koło Gospodyń Wiejskich w Reptowie

W tym roku do nagrody "Perła 2019" nominowano z woj. zachodniopomorskiego następujące produkty:
• Polędwica Swojska Świdwińska - Danuta i Wiesław Szymurscy
• Salceson Przelewicki - Ireneusz Jung
• Polski Łosoś Jurajski - Jurassic Salomon Grzegorz Karapuda
• Chleb morski z Bobolic - GS SCH w Bobolicach
• Białe wino gronowe Sydonia - Sebastian Pilczuk Winnica Sydonia
• Pierogi z płuckami i kapustą - Justyna Urbanowicz.

W kategorii danie nominację otrzymał kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z białą kiełbasą i śliwką oraz pstrąg z serem krowietta w kapuście włoskiej z czarną soczewicą i glazurowanymi burakami przygotowany przez Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów":










Źródło: Gmina Dobra 24 - Portal Mieszkańców > Dobra Szczecińska
( http://gminadobra24.pl/news.php?extend.5664 )