WiadomośćKiermasz Smaków w Dołujach - fotorelacja
(Kategoria: Gmina Dobra Szczecińska - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
poniedziałek, 25 marca 2019 r., godz. 19:49

Kiermasz Smaków w Dołujach - fotorelacja
W niedzielę, 24 marca Dołuje ponownie stały się kulinarną stolicą gminy Dobra. W klubie przy ulicy Żubrzej odbył się Kiermasz Smaków, podczas którego mieszkańcy mogli zaprezentować swoje kulinarne talenty.



Kiermasz Smaków rozpoczął się punktualnie o godzinie 13:30. Gości powitali Katarzyna Marks i Anna Zych ze Stowarzyszenia Dołuje-Kościno, które było organizatorem kiermaszu. Warto było pojawić się na samym początku, żeby skosztować wszystkich potraw. Dużą popularnością cieszyły się m.in. słodkości, w tym już kultowe torty bezowe Gosi, lody, marokańskie danie mięsne, falafele, wędzone ryby, zupa na ogniu i nalewki. Nie zabrakło też czekoladowej fontanny i owoców.

Uczestnicy kiermaszu mogli skosztować lokalnych przysmaków, zaprezentować swoje umiejętności kulinarne, a także podyskutować w gronie sąsiadów o sposobach gotowania. Najlepszemu kucharzowi przyznano dyplom "Złotego Kulinara". W tym roku 1. miejsce zdobyły Lody Family Garden Agnieszki i Michała Ankudowiczów. Lody były w czterech smakach: śmietankowe, czekoladowe, ciasteczkowe i malinowe.

Kolejne miejsca zdobyli:
2. miejsce: Maria Hirchy-Żak i Marek Żak za Tagine - marokańskie danie mięsne i wegetariańskie
3. miejsce: Andrzej Wajda za Falafel - arabski uliczny poczęstunek wegański z cieciorki podany z hummusem i Paprykarz Rysiowy,
Przemek Wiśniewski za Śledź Rysiowy z burakami w śmietanie z ciepłymi bułeczkami (nazwa "Rysiowy" pochodzi od ulicy Rysiowej w Dołujach, którą zamieszkują wszyscy, którzy prezentowali swoje potrawy na stoisku, które sami wykonali: Iwona i Andrzej Wajda, Przemek Wiśniewski, Katarzyna i Maciej Marks, Sławek Szajko, Marek Kędzierski - to zgrana grupa sąsiadów i pasjonatów gotowania)
4. miejsce: Małgorzata Krzywoń - torty bezowe: malinowo-czekoladowy oraz bazyliowo-limonkowy
5. miejsce: Maciej Marks - zupa na ogniu i wędzone śledzie
6. miejsce: grupa Pozytywnie Zakręconych - wszystko z czekolady
7. miejsce: Sławek Szajko - łosoś Fu Fu po azjatycku i Guacamole
8. miejsce: Hanna Korczak - nalewki, ciasto z brzoskwiniami i zielona sałatka

Nagrody ufundowali: CH STER, Art Pod Maluje Izabela Podhajna oraz Usługi Reklamowe Marek Żak. Nagrodę Złotego Kulinara ufundowała Selfa.

Nagrodę w postaci książki kucharskiej ufundowała Władysława Gruszczyńska, Przewodnicząca Komisji ds. Rodzin z Obszarów Wiejskich Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej - otrzymała ją Anna Andrzejczyk, która przygotowała tatara ze śledzia.

"Zebrane na kiermaszu środki przeznaczone zostaną na organizację balu seniora" - poinformowała Katarzyna Marks, Przewodnicząca Stowarzyszenia Dołuje-Kościno.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z Kiermaszu Smaków w Dołujach.

Kiermasz Smaków w Dołujach - 24 marca 2019 r.:

















































Źródło: Gmina Dobra 24 - Portal Mieszkańców > Dobra Szczecińska
( http://gminadobra24.pl/news.php?extend.5536 )